Matthias Depoorter Vlaamse Meesters

Matthias Depoorter Vlaamse Meesters

Donderdag 15 februari 2024

Parochiezaal Teralfene, 20.00 uur

VOORDRACHT

VLAAMSE MEESTERS;

VAN EYCK TOT BRUEGEL

door

Matthias Depoorter, kunsthistoricus

Tussen het ontstaan van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck rond 1432 tot de dood van Pieter Bruegel I in 1569 zit bijna anderhalve eeuw. In die tijdspanne kwam de schilderkunst in de Nederlanden tot een ongekende bloei. Cruciaal is het gegeven dat hier het medium van de olieverf geperfectioneerd werd, iets wat een revolutie teweegbracht. De realistische aanblik, de verregaande detaillering en de schitterende kleuren waren een sleutel tot het succes. 

Hoezeer de oeuvres van deze schilders soms ook van elkaar verschillen, toch is er een traditie die verdergezet werd. Deze kunstenaars deelden eenzelfde schilderkunstige taal, maar elk met zijn eigen stilistische en iconografische bijzonderheden. 

Tijdens deze lezing gaat de spreker op zoek naar wat de schilderijen van deze meesters zo nieuw en bijzonder maakt. Zij kenden elkaars werken goed, namen vaak iets over van elkaar en deden daar dan zelf weer iets nieuws mee. Artistieke kruisbestuiving was. Matthias Depoorter is kunsthistoricus en auteur van het gelijknamige boek.