Planten als onovertroffen ingenieurs

Planten als onovertroffen ingenieurs

Planten als onovertroffen ingenieurs

Donderdag 21 november 2024MarcelDeCleene

Parochiezaal Teralfene, 20.00 uur

VOORDRACHT

 door

Marcel De Cleene

De plantenwereld staat bol van ingenieuze methoden en technieken om te kunnen (over)leven. De meest essentiële is allicht het capteren van zonne-energie met een efficiëntie van maar liefst 90%. De huidige zonnepanelen halen slechts een efficiëntie van ca. 20%. Planten zijn ook in staat om licht te gaan opzoeken, inwendige structuren op te bouwen om hun stabiliteit te verzekeren, zweeftechnieken toe te passen, zich te beschermen tegen te grote hitte of te hoge lichtintensiteit, pontons aan te maken om te kunnen op het water te drijven, enzovoort. De voorbeelden zijn legio.

Tal van zulke plantaardige technieken waren een voorbeeld voor de industrie of bouw, of gingen zulke toepassingen vooral. Enkele voorbeelden: gewapend beton, pijlerconstucties, pontons, golfkarton, golfplaten, propellerbladen, eerste zweeftoestellen, kleven via weerhaakjes (velcro-sluiting of klitband), thermische isolatie, recycling van water, kunsthars, vliegen in de lucht (parachutes, katapulten, helikopters), hydraulica (wateropzuiging, wateropvanging, recyclage), enzovoort.

Andere wachten nog op een industriële toepassing…

Ereprofessor Marcel De Cleene (*1946) studeerde af als plantkundige aan de Universiteit Gent en bleef er heel zijn loopbaan verbonden als onderzoeker en lesgever. Zijn carrière bestond uit twee luiken: een wetenschappelijk en een dienstverlenend luik. 
Eerst doctoreerde hij als plantenfysioloog over bacteriële plantenkankers, daarna legde hij zich toe op andere plantenziekten en was hij coördinator van drie internationale projecten over bacteriële rijstziekten, uitgevoerd in het International Rice Research Institute (Filippijnen).